Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гласува на първо четене законови промени за достъпа до обществена информация

Ще бъде изградена платформа за обществена информация към администрацията на МС

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъп до обществена информация, внесени от Министерски съвет. С тях се въвежда нова форма за достъп - чрез копия, предоставяни по електронен път или интернет адрес, на който да се съхраняват данните, предмет на съответния интерес.

Към правителствената администрация ще се създаде и поддържа платформа за достъп до обществена информация, чрез която ще могат да се подават заявления за достъп, решиха депутатите. Най-публичните органи ще публикуват освен подадените заявления и решения по тях, така и предоставената информация. Премахва се изискването за електронен подпис на заявителя, с което ще се улесни значително достъпа до обществена информация.

С промените се създава възможност за безплатно предоставяне на информация за повторно използване по преценка на организациите от обществения сектор.

Всеки ръководител на административна структура в изпълнителната власт ежегодно ще обявява списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет.

Администрацията на МС ще създаде портал за отворени данни, в който информацията ще се обновява ежегодно, като достъпът до тази информация ще бъде безплатен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени