Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Колев: Български интернет ресурси се използват в ислямистки форуми

Явор Колев
Снимка: БГНЕС

Български интернет ресурси се използват в ислямистки форуми, съобщи в интервю за "Хоризонт" началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев, като уточни, че властите у нас следят подобни сайтове.

Според него интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и от организираната престъпност като цяло:

Използват интернет комуникатори, които са много лесно достъпни и удобни, и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от организираната престъпност за осъществяване на дейността ѝ.

Колев допълни, че заради заплахите за националната ни сигурност, сайтове с ислямистка насоченост се наблюдават:

Българската правоохранителна система наблюдава такива сайтове и опасностите, които могат да възникнат във връзка със защитата на националната ни сигурност. Бих казал, че в българското интернет пространство има, може да бъдат намерени, да се използват български интернет ресурси за форуми или някакви други типове комуникации, но общо взето, нашата дейност е свързана с потискане на такива възможности.

Явор Колев каза още, че в последните месеци ГДБОП са разкрили над 37 случая на детска сексуална експлоатация в интернет. В службата имат и сигнали от български фирми, станали жертва на онлайн престъпления, като загубите на някои от тях възлизат на 300 хиляди евро.

Цялото интервю с Явор Колев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени