Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: Идеята държавата да изкупи акциите на американските централи в "Марица Изток" е неприемлива

| обновено на 07.10.15 в 17:54
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Министърън на енергетиката  Темежужка Петкова заяви пред "Хоризонт", че идеята на работодателите държавата да изкупи акциите на двете американски централи в комплекса Марица Изток е напълно неприемлива. Още повече, че държавата няма дялове в "Ей И Ес Марица Изток 1", а само в "Контур глобал Марица Изток 3":

Българската държавна НЕК няма средства, за да придобие подобни акции. От друга страна това са частни компании. Те трябва да заявят своето желание затова какво искат да се случи с тяхната собственост. Отделно от това, между двете американски централи и НЕК съществуват договори, които са с дългосрочно изкупуване на електрическата енергия. В тези договори са налице редица клаузи. Една от тези клаузи предвижда, че в случай, че някоя от страните по договора реши да предприеме действия, свързани с прехвърляне на собствеността, първо трябва да го предложи на своя съакционер.

Българската държава, чрез НЕК, притежава 27% от капитала  в "Контур глобал". НЕК и българската държава са партньори с тези две компании. Те са стратегически инвеститор в сектора. Те са собственици на мощности, които са базови за българската електроенергетика. Без тези две базови мощности електроенергийната система на страната не може да съществува.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна