Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират разделното сметосъбиране в Невестино

Снимка: Владимир Недев

Общината в Невестино спира временно с разделното сметосъбиране заради неефективен договор с фирмата, доставила съдовете и създала организацията за тази дейност на територията на общината, съобщи главният еколог на кметството Мариана Димитрова. Всички 32 съда, където разделно се отделяха стъкло, хартия, пластмаса в 11 села от общината, вече се демонтират.

Заради ниските изкупни цени на събраното в тези контейнери Общината трупа загуби. Поради неизпълнение на плана за събраната пластмаса трябва да плати и неустойки. Общината няма специална машина да обслужва контейнерите, плаща на работници и тази дейност излиза скъпо, поясни Димитрова. Тя обаче е убедена, че трябва да се запази разделното сметосъбиране и вероятно Общината ще се опита да сключи договор с друга фирма.

В Кюстендил разделно сметосъбиране се прави от 6 години и в града показват "култура и дисциплина" за това. Увеличават се хората, които разбират важността и значението на разделното събиране на отпадъците. Показателно е, че от началото на годината в областния град са били събрани по над 11 тона стъкло, хартия и пластмаса.

Събира се и повече, но ромите крадат от контейнерите, махат дъното им и товарят събраното, коментират кюстендилци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна