Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БСП лява България" с дълбоки резерви към намерението за ремонт на МиГ-29 в Полша

Снимка: БГНЕС

"БСП лява България" има дълбоки резерви към намерението за сключване на договор за ремонта на двигателите на МиГ-29 от полската страна, заяви в предаването "Радиокафе" на радио София Ангел Найденов, зам.-председател на ПГ на "БСП лява България" и бивш министър на отбраната. Той уточни, че не се съмнява в техническите способности на полските специалисти, но резервите му са по отношение на гаранциите, на надеждността на осъществяваните ремонти и продължителността, в която може да се осъществява техническата поддръжка на двигателите.  

Найденов обясни, че става дума за споразумение за ремонт на шест двигателя за три самолета. България ще получи от Полша още два двигателя. Според зам.-председателя на парламентарната група на левицата, по-добрият вариант е да се намери възможност за минимална техническа поддръжка на самолетите, с които страната ни разполага, за да изпълняват задачи по охрана на въздушното ни пространство и паралелно с това да се стартира проект за придобиване на нов тип боен самолет.

Този проект е готов от 2012 година, но липсата на средства е основната пречка за стартирането му.  След старта на проекта ще минат минимум 3 години преди летците да бъдат обучени и инфраструктурата за обслужването на самолета да бъде подготвена, обясни Найденов. Той каза още, че се надява да не се стига до ситуация, в която ще се налага части на други армии да охраняват българското въздушно пространство.

В ефира на Радио София Ангел Найденов изрази позиция, че начело на служба "Военна информация" трябва да е кадрови офицер от Въоръжените сили, а не цивилен служител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна