Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Лукашенко спечели президентските избори в Беларус

| обновено на 12.10.15 в 11:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще продължи да управлява страната, след като на вчерашните избори е получил 83,49 процента от гласовете, съобщи председателят на Централната избирателна комисия Лидия Ермошина. Това ще бъде петият мандат на Лукашенко.

Вторият по резултат кандидат - Татяна Караткевич от гражданската инициатива "Казвай истината" е получила 4,42 процента от гласовете.

Избирателната активност е била над 87 процента. На практика авторитарният 61-годишен лидер на Беларус нямаше никаква сериозна конкуренция на изборите, които опозицията бойкотира. Срещу Лукашенко се състезаваха трима кандидати - лидери на две проправителствени партии и малко известна опозиционна активистка.  Николай Улахович още вчера заяви, че не се надява на висок резултат. Сергей Гайдукевич предпочете да запази мълчание. Татяна Караткевич, издигната от коалиция на опозиционни партии, също не е хранила илюзии:

Само когато успеем да обединим около себе си повече хора, отколкото сега подкрепят Лукашенко - в нашата страна ще започнат промени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна