Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България работи активно газопренасянето да бъде изцяло държавно

Снимка: БГНЕС

България работи активно, за да бъде 100 процента държавно всичко, което касае газопренасянето. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на реконструираната компресорна станция "Ихтиман" и изградения нов газотурбинен агрегат, въведени в експлоатация от дружеството "Булгартрансгаз".

И да можеме да отстояваме позицията си България да бъде газоразпределителен център. С днешния капацитет тези 10 мегавата на новия компресор и със старите около 20, ние можем да избутаме милиарди кубически метра газ. Когато се решават газовите трасета къде да минават в света, е изключително важен коз.

Благодарение на новите сондажи, които "Булгартрансгаз" започва в Чирен, от следващата година капацитетът на хранилището ще бъде повишен от 4,2 милиона кубически метра на над 5 милиона дневно, обясни Георги Гегов, изпълнителен директор в "Булгартрансгаз". Вторият проект, засягащ Чирен, предвижда двойно разширяване на хранилището. 

Добрата новина е, че преди около десет дена успяхме да го вкараме като PCI проект пред Европейската комисия. Проектът е на стойност над 10 милиона евро.

Премиерът изрази недоумение защо хранилището в Чирен не е разширено досега:

Десетилетия се говореше, но не знам защо не се правеше, а не се правеше, защото, ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме през лятото евтиния газ и през зимата ще ни е по-евтино.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че инвестициите в газопреносната мрежа са инвестиции в енергийната сигурност на България и Югоизточна Европа.

34 милиона лева струва модернизацията на компресорна станция "Ихтиман". Обновяването на други четири компресора, разположени по турската граница, възлиза на над 200 милиона лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна