Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ Стара Загора иска съдействие от Общината за изграждане на специализиран музей на мозайките

Временно изпълняващият длъжността директор на РИМ - Стара Загора Петър Калчев отчете като много натоварен археологическия сезон това лято. Топоткритието на тази година е храмът от края на II и началото на III век, построен в чест на култа към императора. Обектът на ул. "М. М. Кусев" 55 вече се приключва и се очаква комисия да определи съдбата на откритите исторически находки, сред които има и много ценни надписи, даващи информация за живота в града през тази епоха.

Следващата година предстои да се състави ценно издание – корпус на всички надписи, които са открити в Августа Траяна. Той ще включва и илюстрации с преводи и ще представлява ценно издание за всички, които имат интерес към историята. Ще бъде подготвен с участието на един от най-големите български специалисти по латински и старогръцки – Николай Шаранков, обяви още Петър Калчев.

Ръководството на РИМ ще иска среща с общинското ръководство след изборите и за реализиране на своята идея в Стара Загора да бъде изграден специализиран музей на мозайките от древността, съобщи Петър Калчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна