Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Европейската комисия за демокрация към право, по-известна с названието Венецианска комисия, е дала позитивна оценка за промените в конституцията, отнасящи се до съдебната система. Това твърди „Капитал дейли“, като се позовава на два независими източника, запознати с черновата на становището, която трябва да бъде гласувана окончателно през идната седмица. В черновата очаквано е дадена положителна оценка на разделянето на Висшия съдебен съвет, но е записано още, че „промените са можели да бъдат по-радикални и двете бъдещи камари да поемат повече от правомощията на пленума на ВСС“. Становището на Венецианската комисия е репер за посоката, в която ще продължат пътя си гласуваните от Народното събрание конституционни промени, тъй като към него препратиха и от ДПС, и от ГЕРБ, обяснява „Капитал дейли“.

Принцип „парите следват клиента“, подобен на финансирането на училищата, ще бъде въведен и при социалните услуги, съобщава „24 часа“, цитирайки заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Така държавата вече ще може да плаща и при настаняване на възрастен човек в частен старчески дом или хоспис. В момента хората не могат да избират къде да бъдат настанени, а са изпращани по решение на Агенцията за социално подпомагане. Реформата ще бъде завършена в средата на 2016 година, допълва „24 часа“.

„Капитал дейли“ обявява „край на скъпия ток от биомаса“ „от 1 януари“. Бумът на инвеститорски интерес към мощности от биомаса е в края си. Десетките проекти се появиха, защото това е най-скъпият ток в момента. От началото на следващата година и производителите на енергия от оборски тор и земеделски остатъци ще изгубят преференциалната си тарифа. Промяната, внесена от депутат от ГЕРБ, ще се гласува от депутатите директно на второ четене. Енергийният регулатор пък предлага с 30 % по-ниска цена на централите, които използват животински тор, пише още „Капитал дейли“.

„Стандарт“ публикува поредната закана на работодателите за протест срещу скъпия ток. Тя дойде след безрезултатна среща, на която Комисията за енергийно и водно регулиране отказа да намали таксата „задължения към обществото“. Продължава да се извършва узаконен грабеж в енергетиката, твърди председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, цитиран от вестника.

„Дума“ извежда на преден план изявлението на председателя на регулатора, Иван Иванов, че в КЕВР не е обсъждано определянето на таван на цените на тока от така наречените американски централи от Маришкия басейн. Ден по-рано работодателските организации настояха пред правителството да спре плащанията над пазарната цена за електроенергията от американските централи докато не излезе решението на Европейската комисия по жалбата за неправомерна държавна помощ, припомня „Дума“.

Водещата тема на вестник „Сега“е 30-процентната удръжка от ДДС, която държавата се кани да наложи върху превозни средства и недвижими имоти, използвани от предприемачите за служебни и лични нужди. Целта на промените е да се ограничат масовите злоупотреби с възстановяване на ДДС чрез фирмени покупки за лично ползване, обяснява вестникът. Все още не е ясно каква ще бъде методиката за определяне на дела за лично ползване, който ще определя и данъчната основа. За въвеждането на новия режим ще е необходимо и разрешение от Европейския съюз, посочва вестникът.

„Режат Ботев и Вазов в учебниците“, твърди „Труд“. Според вестника експерти от образователното министерство ще обсъдят днес промени в съдържанието на учебниците по литература въз основа на проект, предизвикал скандал преди две години. „До момента е дискутирано, че от Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От учебната програма отпада „Хамлет“ на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета“. От „Под игото“ на Иван Вазов са включени две глави, твърди вестникът. Предложенията на ведомството ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна