Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години заедно на сцената

БНР Новини
Снимка: genova-dimitrov.info

През месец октомври клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров празнува юбилей. Звукозаписната фирма, с която имат договор издаде специален компактдиск, събрал фрагменти от всички техни съвместни издания. Някои от записите са само с творби за клавирно дуо, други са със симфонични състави – филхармоничния оркестър на радиото в Хановер, оркестъра на радиото в Кайзерслаутерн, оркестъра на Мюнхенското радио.
 
Аглика Генова е учила в музикалното училище в Пловдив, Любен Димитров – в Русе. Ученици са на Константин Ганев в софийската музикална академия, а след това продължават при Владимир Крайнев в академията в Хановер. От 1995 година до днес са заедно на сцената. Като клавирно дуо печелят някои от най-престижните международни конкурси – на германското радио ARD в Мюнхен, за клавирни дуа в Токио, „Белини“ в Италия, в Маями, САЩ.
От известно време преподават в академията в Хановер. Правят различни майсторски класове у нас и по света. Често се връщат за концерти и рецитали в България.

В „Български изпълнители“ може да чуете избрани моменти от юбилейния диск на дуото. Предлагам ви и разговорът с Аглика и Любен, както и един от безценните ни записи – концерт на клавирното дуо Аглика Генова, Любен Димитров от 23 март 2014 г. състоял се на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, Русе, с творби от Йохан Себастиан Бах – концерт BWV 10611 в до мажор, Антон Аренски – сюита № 2, опус 23 „Силуети“, Едвард Григ – „Пер Гинт“ – сюита № 1, Волфганг Амадеус Моцарт/ Феручо Бузони – увертюра към операта „Вълшебната флайта“.








16 октомври, от 23 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна