Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват инцидента с афганистанския мигрант

| обновено на 16.10.15 в 18:15
Снимка: БГНЕС

Провежда се разследване на инцидента с простреляния афганистанец. Назначени са експертизи. Късно снощи имигрантът загина от изстрел на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев.

Според МВР афганистанецът е бил от група нелегални имигранти, засечена на 30 километра от българо-турската граница, в района на град Средец. Те оказали съпротива при опит да бъдат задържани. Граничният полицай стрелял във въздуха до т.нар. "Аврамов мост", куршумът рикоширал и ранил един от нарушителите, който по-късно починал.

Главният секретар на МВР Георги Костов обяви първоначалните данни за задържаните мъже:

Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години. Самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма. Мястото, през което са проникнали, е силно пресечено, гориста местност, силно пресечен терен, който се охранява от нашата интегрирана система. Пробивът е регистриран. Поводът и нашите служители да са там на това място е точно засечения пробив в интегрираната система.

Окръжната прокуратура в Бургас назначи балистична експертиза на оръжието, за да се установи дали действително има рикошет и къде е стрелял граничният полицай.

Съдебният лекар Галина Милева потвърди, че е установена рана от рикоширал куршум в тялото на афганистанеца, каквато версия обяви МВР. Тя уточни, че всички данни от аутопсията ще станат ясни в началото на следващата седмица: 

Проектилът е изпратен в център за изследване. От рикошет е застрелян въпросният господин, който е с неустановена самоличност. Все още не знаем кой е, защо е, как е. Главният секретар на МВР потвърди всичко, което сме установили досега. За повече информация - в понеделник, след като излязат абсолютно всички резултати

Граничният полицай, произвел изстрела, не е задържан, заяви на извънредния брифинг по случая окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова. Тя посочи, че в района на инцидента са извършени два огледа:

Първият оглед е точно на мястото на инцидента. При огледа на местопроизшествието е иззето огнестрелно оръжие и пълнител към него. В пълнителят е имало 7 патрона при вместимост на същия – 8. От тези факти би могло да се предполага, че е бил възпроизведен един изстрел.

Освен брифинга сутринта на главния секретар на МВР, до момента няма официална позиция нито на правителството, нито на вътрешния министър.

Политическите коментари бяха в диапазона от "да се награди полицаят, произвел изстрела", до "това е убийство и употребата на сила в такива случаи е недопустима". Отново се чуха и призиви към държавния глава за свикване на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени