Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските медии за смъртта на афганистански бежанец на българо-турската граница

Смъртта на афганистанския мигрант на българо-турската граница е първият случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантската криза - отбелязват френските медии, отразили новината.

"Какво се е случило на българската граница?" - пита днес френската телевизия ТФ1. Новината за застреляния нелегален мигрант отекна в повечето френски национални ежедневници. Вестник "Льо паризиен" цитира българския президент Плевнелиев, който определя случилото се като "трагичен инцидент", както и сведенията на МВР за обстоятелствата около стрелбата. Изданията споменават, че убитият се е движил в група от петдесетина мъже на възраст между 20 и 30 г., която се опитала да мине нелегално границата, "отказвайки да се подчини" на българските гранични патрули. "Льо паризиен" отбелязва още, че мигрантите са се представяли като афганистанци, без да имат документи, и предстои да бъдат разпитвани.
Вестник "Монд" припомня, че през България, която е член на ЕС, но не и на Шенгенската зона, досега са минали десетки хиляди мигранти, а границата с Турция е пазена от 30 км заграждение и 2000 полицаи. За разлика от Гърция, мигрантите, влезли в България, са подложени на регистрация и чакат с месеци за статут на бежанци, пише още "Монд".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна