Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Над 1,25 милиона души загиват при пътни инциденти по света всяка година

Снимка: БГНЕС
Над милион и 250 хиляди души загиват при пътни инциденти по света всяка година, като Африка е континентът с най-опасните пътища. Това се казва в доклад на Световната здравна организация, посветен на пътната безопасност и публикуван днес, съобщава Франс прес.

В документа се посочва, че броят на жертивите при катастрофи остава стабилен през последните години, независимо от все по-увеличаващия се брой превозни средства. Въпреки това пътните инциденти остават водещата причина за смъртността при хората във възрастовата група от 15 до 29 години. Последиците от катастрофи освен това струват на правителствата на страните около 3% от брутния им вътрешен продукт.

В доклада се казва, че независимо от това, че много държави полагат все повече усилия за засилване на пътната безопасност, включително чрез законодателни промени и по-сигурни коли и пътища, положението в много бедни държви все още не е никак добро. Около 90 процента от загиналите при катастрофи са от страните със средно и ниско равнище на развитие, независимо че на тяхна територия са едва 54 на сто от колите по света. В Африка смъртността при пътни инциденти е особено висока с над 26 загинали на 100 хиляди души. За сравнение  в Европа, където този показател е най-нисък, броят е 9,3 на 100 хиляди. В документа се посочва още, че половината от жертвите на пътни инциденти в света са пешеходци или мотористи.

Световната здравна организация препоръчва максималната скорост при шофиране в градски райони да е 50 километра в час, но отбелязва, че хората само в 47 държави спазват подобно правило. Едва 34 страни пък се съобразяват с това да не се кара след употребата на алкохол.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна