Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред 13-те членки на ЕС, изпълнили целите за намаляване на вредните емисии

Снимка: БГНЕС
Европейският съюз (ЕС) е на път да надхвърли целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 г. Това сочи доклад на Европейската агенция за околна среда.

България е сред 13-те членки на ЕС, които са най-напред в изпълнението на всичките три национални цели по климата и енергетиката – намаляване вредните емисии, употреба на възобновяеми източници и енергийна ефективност, пише в доклада. По дял на възобновяемите източници страната ни дори преизпълнява поставените изисквания. 

Съвсем ясно докладът показва, че всички 28 държави покриват обвързващите цели за намаляване вредните емисии през 2013 и 2014 година, каза изпълнителният директор на Европейската агенция за околна среда Ханс Брюнинкс.

Само четири страни - членки, според прогнозата, няма да изпълнят целите до 2020-а и това са Белгия, Ирландия, Люксембург и Австрия. 

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете допълни:

Резултатите са недвусмислени и са добър сигнал преди климатичната конференция в Париж, където трябва да договорим глобално споразумение за промените в климата след по-малко от шест седмици.

Единственият сектор в икономиката на Европа, който продължава да увеличава с 19 на сто вредните си емисии за разглеждания период, е транспортът. Данните от доклада обаче не са повлияни от случая с манипулираните тестове за автомобилите на концерна "Фолксваген".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна