Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: По-високи глоби за нерегламентирана туристическа дейност

Снимка: БГНЕС

Председателят на Конфедерацията на работодателите Кирил Домусчиев призова туристическият бизнес да се обедини, за да има по-добра представителност пред държавната власт. Той се ангажира с подкрепата на Конфедерацията за по-добра среда за бизнес в туризма. Над 30% от икономика в България е в сивия сектор, посочи Кирил Домусчиев, като подчерта, че не бива да се оставяме тя да ни управлява:

Туризмът е много важна индустрия в България и ние, като КРИБ, бихме положили всякакви усилия да ви помогнем в разговорите с правителството, със законодателната власт, с цел да постигнем по-добри условия за правене на бизнес.

С подготвяните промени в Закона за туризма се дефинира понятието "нерегламентирана туристическа дейност" и се предлагат по-високи глоби за нарушителите, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин предложи патентен данък за малките обекти:

Другият проблем – социални плащания за нашия бранш – 500 лв. Не може ли стъпката, да не е на 500 лв., а да бъде до 1000 лв. например да е 200 лв. тогава всичко ще излезе на светло.

70% от хотелите и механите в Банско не издават касови бележки и не регистрират туристи – каза Борислав Маринов, мениджър на хотел. 

Веселин Налбантов от Хотелската асоциация посочи един от проблемите по Черноморието:

Да се направи промяна в Закона за устройството на териториите. Там е загнездена сивата икономика. 50 до 100 милиона са загнездени на тези парцели. Там, където е сгрешено и умишлено се бърка от всяко едно правителсто – множеството бараки и нелегитимни заведения от всякакъв вид.

Мариян Беляков от "Пампорово" АД посочи необходимостта от повече проверки от Икономическа полиция на територията на ски зоните.

Ако ставката за ДДС бъде намалена от 20% на 9% за ски услугите – това освобождава един огромен ресурс, който може да бъде реинвестиран.

С промените в Закона за туризма се предвижда национално представените сдружения в туризма, които да партнират с Министерството на туризма да бъдат намалени на шест. В момента те са 203 – каза още министър Ангелкова.

Ние също искаме да водим диалог с хора, които реално си плащат данъците и които подпомагат икономиката, посочи Николина Ангелкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна