Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел се среща с Нетаняху в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с пристигащия в Берлин министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху. В основата на разговорите е поредната ескалация на напрежението между Израел и Палестина и бежанската вълна, заливаща Европа.

Нетаняху идва в Берлин в един изключително важен за правителството момент, когато то е подложено на остра критика заради бежанците, идващи от Близкия изток и Северна Африка, а общественото мнение е поляризирано по отношение на приема им.

В началото на бежанската вълна вътрешният министър Де Мезиер неслучайно припомни, че на идващите трябва да се обяснява – вероятно по-дълго и детайлно – историческата отговорност на Германия към евреите и държавата Израел

От своя страна политически Берлин обяви поредната ескалация на напрежението между Израел и Палестина, като "взривоопасна за мира не само в региона".

Освен за напрежението на Източния бряг на река Йордан и бежанските вълни, тръгнали от Азия и Близкия изток към Западна Европа, германският канцлер и израелският премиер ще говорят и за бъдещето на бизнеса между двете държави. 

В навечерието на посещението на Нетаняху беше публикуван годишният доклад за оръжейния експорт на федералната република за миналата година – над 3,5 милиарда евро продадено оръжие и военна техника в чужбина. Почти една трета от приходите идват от поръчки за Израел, като сред тях е и закупуването на подводница от най-нов клас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна