Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров внесе искане до ЦИК за снемане на имунитета на кандидат-кмет

Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) имунитетът на кандидата за кмет на хасковското село Узунджово Деян Ванчев да бъде свален, за да бъде привлечен като обвиняем за извършените от него престъпления против политическите права на гражданите.

Районната прокуратура в Хасково провежда досъдебно производство за организиране на купуването на гласове. През септември и първата половина на октомври чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране на лични данни на притежаващи активно избирателно право е организирано предлагането и даването на пари, за да бъде пусната бюлетина в полза на кандидатите за кметове на община и кметове на кметство.

От събраните доказателства е установено, че Деян Ванчев е предложил на един гласоподавател 30 лева, а на други петима по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Ванчев е предоставил имотна облага на двама души, които да я предадат на други четирима, за да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени