Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР предлага да не се променя цената на тока за бита

| обновено на 22.10.15 в 17:49
Снимка: БГНЕС

От ноември токът за бизнеса да поевтинее, а за бита да остане на същата цена. Това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите на председателя на регулатора Иван Иванов, не е необходимо цената на тока за бита да се променя, защото към момента това би могло да бъде с незначителен процент.
За най-малките предприятия, които продължават да купуват ток от регулирания пазар, той ще е с около 2 процента по-евтин. За големите и средни фирми електроенергията също ще е на по ниски цени, тъй като при тях се намалява с 1 лев за мегаватчас таксата "задължение  към обществото". Точно увеличението на тази такса през лятото предизвика техните протести, тъй като беше увеличена двойно. Сега тя се намалява и от 37.90 лева вече ще е 36.80 лева за мегаватчас без ДДС. Без промяна остава цената на тока за бита. 
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че битовите клиенти искали да има стабилност.
Не искаме да подложим на риск  битовите потребители в случай, че отново тръгнат нагоре цените. И знам, че хората предпочитат наистина да има стабилност и предсказуемост на тези цени. Те  остават без промяна, още повече, че ако трябваше да се променят тези цени, ще бъде промяна с по-малко от половин процент.
Предстои предложението на регулатора да бъде подложено на обществено гласуване. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна