Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дървата за огрев са на привършване в пунктовете в Дупница и в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Свършват дървата за огрев в пунктовете в Дупница и в Кюстендил. Жителите на Дупница са принудени да купуват твърдото гориво в областния център, където все още има органичени количества, съобщиха местни фирми за дърводобив. В Дупница кризата с дървата е от близо два месеца, казаха търговци.

С транспортните разходи, при разстояние в едната посока от 40 км, дървата за огрев се оскъпяват, но клиентите от Дупница нямат избор, защото рискуват да останат без дърва за наближаващата зима. В Кюстендил, заради обилните дъждове, през последните дни не могат да се свалят нарязани през лятото кубици дърва от Осоговския балкан и на други места, поясниха търговци.

Цената им е между 65 и 75 лв. за кубик. Следващата седмица обаче се очаква поскъпване с около 5 лева за кубик заради влязла в сила нормативна промяна за търговия с дърва и тяхната плътност, поясниха от Сдружението на дърводобивни фирми в Югозапада.

Снабдяването с дървесина за огрев в страната за започналия вече отоплителен сезон е затруднено, защото търговците задържат пратките, за да предизвикат дефицит и поскъпване, коментираха преди дни експерти в различни предавания на "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна