Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия започна връщането на балканските мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмица по-рано от предварително заявения срок – началото на ноември, германските власти стартираха програмата си за масово връщане на всички чужди граждани, които търсят статут на бежанци или мигранти, но според актуалното законодателство – са дошли от т.нар. сигурни държави.

Около 200 хиляди чужденци подлежат на включване в програмата за принудително връщане в страните, откъдето са дошли. Това са предимно граждани на Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна Гора. Това са 130 хиляди чакащи и около 70 хиляди все още нерегистрирани, които нямат право да останат на територията на различните федерални провинции.

Макар че се оценява като доста амбициозна, програмата включва до края на годината поне половината от тези хора, да бъдат върнати в страните им по „доброволен начин“. Това означава, че те приемат условията на отделните провинции да им бъде заплатено по 420 евро на човек и доброволно в рамките на седмица да напуснат Германия, което им запазва право на завръщане като туристи или след време без проблеми.

Правителството в Берлин реши да не предупреждава лицата, които трябва да напуснат страната, за да не изчезнат или „се потопят“ в неизвестност. Засега има готовност и от страна на Бундесвера да осигури военно-транспортни самолети за по-скорошното извозване на неуспелите мигранти.

За идващите бежански цунами от Близкия Изток и Азия, ще се премине към изграждане на транзитни зони, непосредствено до германската граница. Именно в тях ще се обработват всички административни документи за тези, които ще получат разрешение или на онези, на които ще им бъде отказан престой и ще бъдат принудени да напуснат страната. Тази идея не се приема едностранно от политическите партии в Берлин и се критикува остро от опозицията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна