Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С взаимни обвинения започна срещата на страните от Централна и Източна Европа за миграционната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Брюксел започва среща на високо равнище за миграционната криза между 11 централно и източноевропейски страни под домакинството на ЕК. От българска страна е поканен премиерът Бойко Борисов заедно с колегите му от Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Унгария, Хърватия, Словения, Австрия и Германия. Към първоначалния списък днес изненадващо бе добавена и Албания, чийто премиер Еди Рама също е в Брюксел.

Търси се политически компромис между транзитните държави от Западните балкани и Шенгенските страни, които са крайна дестинация за бежанците - Германия и Австрия. Видимо развълнуван словенският лидер Миро Церер предупреди за разпад на ЕС, ако идните седмици не се намери решение.

Очаквам Хърватия да спре да изпраща нарочно и хаотично хора към Словения без да ни предупреждава. Ние имаме 2 000 000 население, а приехме над 60 000 мигранти за последните десет дни. ЕС също трябва да подсили охраната на гръцко-турската граница.

Премиерът на Хърватия Зоран Миланович отговори:

Това е безпочвено обвинение, не мога да го опиша. Хърватия е едва четвъртата по веригата. Ако другите страни преди нас се съгласят да не препращат мигрантите, ние няма как да сбъркаме. Коренът на проблема е в Гърция и Турция.

За всеобхватно решение се обяви премиерът на Сърбия Александър Вучич.

Готови сме да поемем нашата част от бежанците, но трябва да решим какво ще правим с останалите хиляди идващи през границата.

Досега няма никакво сътрудничество със съседна Гърция,  заяви президентът на Македония Георги Иванов:

Очакваме с Гърция да се сработим с оглед на новата бежанска криза и да разменяме данните, които са ни необходими, за да знаем как да се справим. Имаме дни, в които до 10 000 бегълци идват на територията на Македония.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас обвини Турция и се оплака, че тя не е поканена на срещата:

Днес дискусията ще бъде между страните по коридора, но знаете, че всеки коридор има входна врата. Ако не се споразумеем с държавата на входа, опасявам се, че няма да има решение.

Очаква се председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да предложи план за още оперативни действия, така че големи групи мигранти да не бъдат прехвърляни безразборно от една граница до друга.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна