Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенско обяви изборите в Мариупол и Красноармейск за провалени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският резидент Петро Порошенко обяви провеждането на местните избори в градовете Мариупол и Красноармейск за провалено и нареди на правоохранителните органи да разследват кой е виновен. Заради грешки в изборните бюлетини и несъгласие на териториалните изборни комисии да ги регистрират затворени останаха 205 бюра в Мариупол и 30 в Красноармейск.

Опозиционният блок, който твърди, че е имал шанса да спечели 60% от гласовете, вини властите в нарочно саботиране на изборния процес. От своя страна Порошенко обяви, че в Мариупол са били подготвяни фалшификации на резултатите.

Смятам ситуацията ситуацията в Мариупол за неприемлива. По моя информация там са се подготвяли едни или други фалшификации. Ние, разбира се, не можем да допуснем това, заяви Порошенко пред журналисти в Киев.

Украинският президент настоя да се осигури възможност за нови избори в Мариупол до края на годината. Но според централната избирателна комисия подобна възможност не е предвидена в новия изборен закон, по който протече гласуването.

Днешните местни избори в Украйна се наблюдават с подчертано внимание в Европа, защото те трябва да демонстрират напредъка на страната в изпълнение на споразуменията от Минск. Част от тези споразумения е ангажиментът за провеждане на свободни и прозрачни избори включително в доминираните от сепаратистки настроения Донецка и Луганска области.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна