Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС ще гледа делото срещу Христо Бисеров

Снимка: БГНЕС

Делото срещу Христо Бисеров за данъчни и валутни престъпления е насрочено за днес в Софийския градски съд (СГС). Процесът започва точно две години, след като Бисеров подаде, без да посочи мотиви, оставка като заместник-председател на 42-рото Народно събрание.

Първоначалните анонси след изненадващото оттегляне на една от ключовите фигури в ДПС бяха, че е уличен в пране на пари. Такова беше и първоначалното му обвинение, заедно с доведения му син Ивайло Главинков. Именно за това милионите и на двамата бяха запорирани по искане на Комисията за конфискация. След дълго разследване в началото на април прокуратурата внесе обвинителен акт само срещу Христо Бисеров и само за данъчно-валутни престъпления. Съдия Снежина Колева обаче върна делото на държавното обвинение за поправителен, което пък после повторно внесе обвинителния акт, вече съобразен с указанията на съда.

За първото заседание по процеса са призовани няколко свидетели, сред които съпругата на Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. От началото на разследването, т.е. почти две години, Христо Бисеров не е казал и дума за обвиненията си, нито пък дали е  бил предвидливо посъветван да се оттегли от парламента и политиката, за да не се стигне до искане от главния прокурор за сваляне на депутатския му имунитет. Така делото срещу него започна, когато вече нямаше институционално качество. Той е на свобода срещу 25 хиляди лева парична гаранция, потвърдена и от Софийския съд и има забрана да напуска страната.

Разследването срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков за пране на пари продължава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна