Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС заплаши с оттегляне от преговорите за Национален рамков договор

| обновено на 31.10.15 в 18:25

Българският лекарски съюз заплаши в декларация, че няма да участва в преговорите за Национален рамков договор за догодина, ако не бъдат премахнати всички текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, с които се променят правилата за здравното осигуряване. Документът беше приет от делегатите на 64-ия събор на съюза. 

Основният и допълнителният здравен пакет да започнат да действат през 2017 година или в средата на следващата година, настояха от Столичната лекарска колегия пред Събора на съсловната организация. Главният секретар Поли Здравкова уточни: 
При неизяснените като съдържание основен и допълнителен пакет и връзката между тях, предложението за НРД 2016 ще останат неконкретизирани и неразбрани, не поради нашето нежелание, а поради липса на нормативни документи.

Начинът на прием на пациенти, на тяхното лечение, както и заплащането на болничната и извънболничната помощ действително може да предизвика хаос в здравната система, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев
Хаос може да се очаква само ако Българският лекарски съюз бъде изваден от договорния процес. Но начина на осъществяване на прием на пациенти, на тяхното лечение и заплащане на болниците и не само на болниците, а и извънболнична помощ чрез такива административни актове вече крие риск действително за възникване на хаос.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева попита делегатите кой ще решава от 1 януари догодина по кой пакет ще се лекува даден пациент: 
Вие знаете ли какъв хаос ще настане от 1 януари? И няма да е само в спешните отделения, и няма да е само в спешната помощ. Ще и в първичната помощ, ще е и при специалистите.

Достъпът на пациентите в поликлиниките ще бъде затруднен, смятат още лекарите. Едва 12 на сто са средствата за специализирана и първична медицинска помощ от бюджета на касата за догодина, а СЗО ни посъветва те да са поне 30 на сто от общия бюджет, каза д-р Галина Павлова, заместник-председател на съсловната организация:

Ще има затруднения в достъпа на пациентите, тъй като има и нови дейности, които влизат в пакета в извънболничната помощ. Това са обслужване на пациенти с психиатрични заболявания или пациенти на диспансерите по дерматология.


Заради липсата на направления пациентите отново ще се насочат към болниците. По думите на делегатите в бюджета на касата отново има най-много пари за лекарства.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна