Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Колев обвърза изтeклите записи с критиките си към промените в Конституцията и Закона за съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев обвърза изтичането на записи от разговори на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, в които се споменава неговото име, с критиките си към промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. Записите са от средата на февруари, когато Янева беше отстранена от длъжност заради мегааферата "Червеи".

До днес са факт три записа, разпространени от сайта Биволъ, гласовете от които коментират отстраняването на Янева от длъжност, опита на "Жоро", за когото се предполага, че е именно Колев, да се свърже с "Бойко", за който пък се твърди, че е премиерът Борисов, за да коментира с него проблемите на Владимира Янева. Говорещите намесват в разговора си и главният прокурор, на когото Бойко бил наредил да "удари" бившия председател на СГС заради СРС- аферата "Червеи", за която тя е и подсъдима.

Макар записите да започнаха да се появяват от понеделник, днес дойдоха и първите публични коментари - на самия Георги Колев, който видя в появата им  - девет месеца след остраняването на Янева и 2 дни след изборите -  атака срещу себе си.

Дали съм разговарял с Янева някога, естествено! Ще продължавам да разговарям, разговарям все още. Тя няма титул, че е осъдена за някакво престъпление, нека да не забравяме и това. В конкретния ден нямам никакъв спомен, дали съм говорил с нея. Що се касае до това, дали съм търсим премиера, извинете, това е абсолютно несериозно, аз съм го търсил, но той не е вдигал телефона.

Абосюлтно е невярно. Не съм го търсил в нито един момент по този повод.

Правосъдният министър Христо Иванов коментира:

Независимо от това дали има някакви доказателства, дали едно, или друго твърдение може да бъде основание за някакви конкретни отговорности, доброто име на правосъдието трябва да бъде защитено. Тука е особено трудната задача на ВСС в една такава ситуация да не позволи тя да се отрази на репутацията на правосъдието в България.

Въпреки очакванията на Иванов, ВСС днес не коментира темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна