Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вселенският патриарх Вартоломей и патриарх Неофит отслужиха литургия в "Св. Александър Невски"

| обновено на 08.11.15 в 12:27
Снимка: БГНЕС

По повод църковния празник Архангеловден  Вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит отслужиха в София тържествена Света литургия.

Това е нашата вяра и сме дошли да се поклоним, да се помолим на Бога за здраве и благоденствие. Не е до хората, то е до молитвата на определения човек. Може да има трима души в храма, но да се молят като за 1000 души, каза един от миряните, дошли на службата в храма "Свети Александър Невски".

Вселенският патриарх бе приветстван от Българския патриарх Неофит:
За нас е двойна радост, висока чест и приятно задължение лично от наше име и от името на пълнотата на Българската православна църква - Българска патриаршия, братски да ви приветстваме с добре дошли. 

Православният български народ е от първите, приели вестта за спасението в Христос, и се е покръстил масово, каза в приветственото си слово патриарх Вартоломей.

В понеделник Вселенският патриарх ще получи почетното научно звание "доктор хонорис кауза" в Голямата зала на БАН. Следобед той ще разговаря и с президента Росен Плевнелиев и ще бъде удостоен с най-високата държавна награда орден "Стара планина" първа степен. Срещата на вселенския патриарх Вартоломей с премиера Бойко Борисов ще бъде във вторник - 10 ноември. След това патриарх Вартоломей и главата на Българската православна църква Неофит ще посетят Троянският манастир "Успение Богородично", където ще направят молитвено възпоменание при гроба на блаженопочиналия патриарх Максим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна