Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху пристига на посещение във Вашингтон

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху пристига на посещение във Вашингтон, където ще се срещне с американския президент Барак Обама. Преди заминаването си Нетаняху е коментирал, че ще дискутира ситуацията в Близкия Изток. През изминалата седмица официални лица от Белия Дом заявиха, че президентът Обама е оценил реалистично положението в региона и е на мнение, че до края на мандата му не е възможно постигане на мир между Израел и Палестина.

Днес в Белия Дом двамата лидери ще се опитат да подобрят отношенията си, след остро изразените публично различия по въпроса с договора за ядрената програма на Иран.

Според предварителната информация, Обама и Нетаняху ще обсъждат как да отговорят на иранската помощ за "Хизбула" и "Хамас", руските действия в Сирия, които се възприемат от Запада като опит за подсилване властта на президента Башар ал-Асад и стъпки, относно поетия от Нетаняху  ангажимент за работа към разрешаване на конфликта с Палестина.

Акцент се очаква да бъде и деликатната тема за допълнителна военна помощ от САЩ на фона на нестихващия конфликт между Израел и Палестина.

Това ще е първото посещение на израелския министър-председател във Вашингтон след противоречивото му гостуване в Конгреса през март тази година, когато от трибуната той призова американците да отхвърлят договаряното тогава споразумение с Иран.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени