Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще публикува докладите за напредъка на балканските страни-кандидатки за членство в ЕС

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще публикува дългоочакваните си доклади за напредъка на балканските страни-кандидатки за членство в ЕС.

Също така днес друга независима институция – Европейската сметна палата в Люксембург – ще публикува годишния си доклад за изпълнението на бюджета на ЕС. В него одиторите на палатата изброяват нередностите и ефективността при усвояването на еврофондовете от държавите-членки, както и целесъобразността на харчене на пари от институциите на ЕС.

Докладите следят изпълнението на европейските стандарти в редица области от правителствата на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Всички те се надяват да се присъединят един ден към ЕС.

Въпреки обявеното от председателя Жан-Клон Юнкер замразяване на разширяването на Съюза в рамките на този мандат на ЕК, днешните доклади са очаквани с особен интерес.

Юнкер беше критикуван от редица европейски медии, че бави доклада поради дипломатически съображения.

ЕС разчита на сътрудничеството на Турция за пресичане потока от бежанци от нейна територия към Гърция, но също и на Сърбия и Македония за спирането на транзита.

В същото време в докладите се очаква конкретно описание на редица случаи на погазване на демократичните принципи в тези страни, репресии срещу медии и етнически малцинства, което би обтегнало отношенията между Брюксел, от една страна, и Анкара, Белград и Скопие, от друга.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени