Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов се отказаха от имунитетите си

| обновено на 11.11.15 в 10:12
Снимка: БГНЕС

Минути преди началото на днешното пленарно заседание депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов са депозирали в деловодството на парламента писмените си съгласия за свалянето на депутатските им имунитети и за започване на наказателни преследвания срещу тях заради нахлуването им в НАТФИЗ на 25-и октомври. Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Поради тази причина депутатите обсъждат само искането на главния прокурор за задържане под стража на двамата народни представители. 

На вас остава да решите дали да дадете разрешение да бъдем задържани под стража, както иска главният прокурор. Искам в тази връзка да ви кажа, че аз по никакъв начин, нито колегата ми Чуколов, сме се укривали от правосъдието, нито смятаме да го правим и този смисъл искането на главния прокурор би имало само репресивна функция. Аз съм доказал досега в практиката, че се явявам, когато правосъдието иска това, където трябва. Дори във вчерашния ден, въпреки че бях член на Консултативния съвет по национална сигурност, бях в следствената служба. Така че показвам по всякакъв начин, че не бягам от правосъдието, включително и поемам защитата си сам. Разчитам, че ще гласувате разумно и балансирано, обърна се към депутатите в залата Волен Сидеров.

Лидерът на "Атака" се извини на депутатите от временната комисия, които бяха заплашвани по телефона.

Миналата седмица Народното събрание отне защитата на двамата заради среднощната им акция в магазин на улица "Г. С. Раковски". Вчера прокуратурата им повдигна обвинение за същия казус и определи на депутатите мярка за неотклонение "подписка".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна