Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство призна, че е загубило поглед върху броя на бежанците

Снимка: БГНЕС

Германското правителство призна, че е загубило поглед върху броя на бежанците, които влизат в страната и не може да даде точни числа за хората, които биват приемани в бежански лагери в различните общини на страната. Това предизвика нова криза в управляващата коалиция, като дори и в партията на канцлера Ангела Меркел – Християндемократическия съюз, се появиха лагери с противостоящи си позиции.

Пълната загуба на поглед върху ситуацията с бежанците в германия стана ясна от отговор на министерството на вътрешните работи, което бе попитано от депутатката от Зелената партия Ренате Кюнаст за броя на прииждащите. Министерството призна, че няма такъв отговор. За това пише днес вестник „Зюддойче цайтунг”, който излезе с критична статия по повод липсата на план за справяне с кризата.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер още преди дни започна отявлен курс срещу политиката на канцлера Меркел, като настоя за затягане на правилата за даване на бежански статут. Той получи подкрепа и от доскорошния верен съюзник на Меркел – финансовият министър Волфганг Шойбле. Шойбле сравни бежанците с лавина, която, ако не се вземат мерки, ще затрупа Германия.  Освен от двамата си най-верни министри, Меркел получи удар в гърба и от адвокатите в ХДС, които я критикуват остро заради неспазването на Дъблинското споразумение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна