Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установиха причините за срутването на стена на Природоматематическата гимназия в Казанлък

Срутената стена от сградата на Природоматематическата гимназия в Казанлък
Снимка: БГНЕС

Причините за срутването на стена от сградата на Природоматематическата гимназия в Казанлък са били установени, като според заключенията на комисията, вината си поделят проектантът на Националния център за природоматематически науки, фирмата за надзор и строителната компания, спечелила обществената поръчка.

По предписание на община Казанлък е извършено временно укрепване на частично засегнатите участъци от авариралата сграда и са демонтирани части от нея, като преградни стени, комини и междуетажни плочи. Укрепени са основите на църквата, която се намира в съседство на строежа и се довършва аварийно-възстановителната стоманено-бетонна рамка на сградата.

Въз основа на експертизата, общината ще предяви иск за нанесени вреди и пропуснати ползи. Назначено е конструктивно обследване на сградата на Природоматематическата гимназия и препроектиране на Националния център, в който трябва да се настанят възпитаниците от школата по физика на
Теодосий Теодосиев. За него правителството отпусна половин милион лева, а строежът се срути дни след официалния му старт.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна