Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Бюджет 2016" няма намаление на парите за спецслужбите, но те ще трябва да работят с 40% по-малко хора

Снимка: БГНЕС

Без сериозно намаление на парите за издръжка, но с близо 40% кадрова необезпеченост ще работят службите за сигурност догодина. Това стана ясно след като парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност одобри бюджетите на специализираните агенции и  дирекции за 2016 г. С 12 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се" депутатите придвижиха бюджета на ДАНС, ДАТО, НСО, ДИКСИ и специализираното разузнаване до пленарната зала. Близо 4 млн. лв. повече от заложените 101 млн. поиска от парламента шефът на ДАНС Димитър Георгиев с мотива, че тези средства са нужни за обучение и набиране на нов персонал 

Не са предвидени средства за обучение, които са за 2015 година. Нямаме прехвърлени средства към някое учебно заведение, което да подготвя наши служители, тъй като няма новоназначени служители. Правим вътрешна преквалификация на служители, които са израстнали в длъжност.

2, 5 млн. лв. повече ще получи Националната служба за охрана, така бюджетът за догодина ще бъде близо 34 млн. лв. По-висок бюджет ще има и Държавната агенция "Разузнаване".  А дали да се отделят 43 млн. лв. за работата на Държавната агенция за технически операции -ДАТО тепърва ще стане ясно. Тази сума подразни депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов, който се усъмни за какви материални активи ще бъдат заделени средства.

Аз съм по-склонен да се правят между първо и второ четене някакви редукции, за да може да се подпомогне Държавната агенция за национална сигурност, Държавната агенция Разузнаване.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов репликира:

Обяснете, каква е логиката да увеличаваме бюджета на Националната служба за охрана с два милиона. Знаете много добре какъв протест в момента тече. А защо НСО да не се преструктурира?

Генерал Атанас Атанасов от Реформаторския блок посочи нуждата от извънредно заседание на комисията

Хубаво е да направим едно специално заседание по отношение Държавна агенция "Технически операции", защото и аз не мога да си обясня, как така от 25 млн. лв., издръжката стана 43 млн.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна