Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три огнища продължават да горят край Смолян

| обновено на 13.11.15 в 12:29
Снимка: БГНЕС

Три огнища продължават да горят край Смолян, съобщи заместник-областният управител Андриян Петров. Опасенията са, че заради високите температури, огънят може да се разпали отново:

Вижда се доста пушек на терена. Хубавото е, че няма видим огън, тоест, ако има такъв, той е долу в ниското. Притесненията са, защото знаете, през март голямото бедствие в Смолян, когато имаше много паднали дървета от снега, които цяло лято са съхнали и те, заедно със сухите листа, са като барут и много бързо се разпалват. За мен ще бъде много важно да разберем каква е причината и откъде е тръгнал пожарът, коя от трите версии, по които се работи ще се потвърди - дали това е от така наречените „китайски фенери“, другата версия е за човешка небрежност, боравене с открит огън в региона, и третата, вероятно от далекопроводите някакво прехвърчане на искра.

По-рано заместник-областният управител Андриян Петров съобщи за новините на "Хоризонт", че бързата реакция на пожарникарите тази нощ е предотвратила разрастване на пожара край Смолян. Направено е всичко необходимо за безопасността на хората в района:

Да, едно от огнищата тази нощ се разгоря, но бързата реакция на пожарникарите доведе до това, разрастването да си остане в периметъра, в който е ограничен още от снощи. На мястото има много дежурни, а екипът, който ще продължи да се занимава с последствията от пожара, днес в 6 часа имаше работна среща. Хората вече са организирани, изработваме програма и схема, по която да бъдат разстановани по места. Разбира се, пожарът няма да може да бъде изгасен в днешния или утрешния ден, защото местността е много пресечена, наистина. Най-важното е, че той е локализиран, под наблюдение е, не се дава възможност той да застраши здравето на хората и къщите, които са в региона. Взети са всички мерки. На терен ще бъдат пуснати и доброволчески групи, преминали през обучение и знаят как да действат при подобен род бедствия. Това са хора – професионалисти.

Заместник областният управител увери, че са взети всички мерки за защита на гражданите и на доброволците, които гасят пожара край Смолян.

Към момента няма опасност от възобновяване на пожар по върховете на дърветата, но всичко зависи от метеорологичните условия, каза в интервю за предаването "Преди всички" директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян Венцислав Фурлански:

Това горене ще продължи няколко дни, в зависимост от климатичните условия, но няма опасност за прерастване на върхов (пожар – 
бел.ред.) към момента. Низов е, ограничава се. Това, което има вътре като вторични запалвания, трябва да се изчака да си изгори. Има достатъчно хора и техника. Започва влизане по периферията там, където са тези вторични огнища, за да може самото горене да бъде преустановено, колкото се може по-бързо.

Пожарът, който застраши квартал "Райково" снощи, е изпепелил 200 декара иглолистна гора.

Интервюто на Таня Величкова с Венцислав Фурлански можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна