Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от Г-20 координират усилията си в борбата с "Ислямска държава"

| обновено на 15.11.15 в 16:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама отново изрази солидарност с Франция и френския народ след терористичните нападения в Париж в петък.

Избиването на невинни хора в името на изкривена идеология е нападение не само срещу Франция и Турция, а срещу целия цивилизован свят.

Обама разговаря с турския президент Реджеп Ердоган преди началото на срещата на Г-20. Двамата са обсъдили мерки за засилване контрола по границата на Турция със Сирия и тежестта от бежанския поток.
 
Потвърдихме, че ще удвоим усилията си, заедно с другите членове на коалицията, за да постигнем мирен преход в Сирия и да елиминираме ИДИЛ като сила, която може да носи толкова болка и страдания на хората в Париж, Анкара и други части на света.

На свой ред турският президент заяви, че срещата на 20-те най-развити нации в света ще отправи силно и строго послание срещу тероризма.

Рускят президент Владимир Путин призова световните лидери да обединят усилията си: 

Ясно е, че за да се справим с терористичната заплаха и да помогнем на милиони хора, които нямат дом, трябва да има обединение на усилията на всички страни по света. Що се касае до опасността от тероризъм, видяхме ужаса, който преживя Париж. Съчувставаме на всички пострадали, но настояваме за обединение на усилията в борбата срещу тероризма.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че страните-членки на Европейския съюз не трябва да се поддават на реакциите след атаките в Париж и да отхвърлят мигранти. Атентаторите във Франция са били престъпници, а не хора, търсещи убежище.

Не трябва да смесваме различните категории хора, които идват в Европа. Едната група, която е отговорна за атаките в Париж, не може да бъде поставяна под общ знаменател с бежанците, които търсят убежище. Терористите са престъпници, а не бежанци, търсещи убежище.

САЩ и Русия трябва да си сътрудничат в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той подчерта, че Русия трябва да се фокусира върху военните действия срещу радикалните ислямисти, а не срещу сирийската опозиция.

Думите не са достатъчни. Днес е време за действие. За да сме честни, не умерената сирийска опозиция, а "Ислямска държава" са виновниците за атаките в Париж. Аз апелирам към всички лидери на Г-20 да насочат действията си срещу "Ислямска държава". Те са истинският враг на свободния свят, не сирийската опозиция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства възобновеното чувство на неотложност да се намери решение на гражданската война в Сирия след атаките в Париж, предаде Ройтерс. Бан Ки-Мун отбеляза, че светът разполага с "рядък момент" на дипломатическа възможност да сложи край на насилието. На пресконференция в турския курорт Анталия, където започна среща на лидерите от Г-20, Бан Ки мун призова руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери да засилят взаимодействието си по сирийския проблем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени