Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Белгия обявиха за издирване осми участник в атентатите – белгиецът Абдеслам Салах

Абдеслам Салах
Полицията в Париж и Брюксел обяви за издирване осми участник в атентатите, който вероятно е успял да избяга. Става дума за 26-годишния Абдеслам Салах, роден в Белгия.

Нови полицейски обиски се провеждат тази вечер в брюкселското предградие "Моленбек". Операцията идва след обявеното в Париж от вътрешния министър на Франция Бернар Казньов, че петъчните атентати са били подготвени в Белгия. Двама от атентаторите с френско гражданство са от Белгия, съобщи и Федералната прокуратура на страната. Единият е бил регистриран на адрес в Брюксел, а другият в предградието "Моленбек-Сен-Жан". Именно в този квартал за втора поредна вечер има "лов на хора" в съвместна операция между френски и белгийски следователи. Кметът на предградието Франсоас Шепманс заяви пред националната телевизия, че е било крайно време силите за сигурност да се намесят.

"Моленбек" отдавна живее в отричане на феномена "радикализация", който се настани в някои от кварталите на общината.

Във всички медии е обявено за издирване лицето Абдеслам Салах, белгиец на 26 години, определян като опасен. Той е един от тримата братя, западозрени за участние в терористичните актове, и е издадена международна заповед за задържането му. По данни на агенция БЕЛГА, която цитира полицейски източници, вторият брат е бил арестуван снощи в "Моленбек", а третият е един от комикадзетата, самовзривили се в концертната зала "Батаклан".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна