Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Атаките в Париж са временно поражение срещу "Ислямска държава"

Путин: Финансирането на терористите идва от 40 държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атаките в Париж са временно поражение в борбата срещу "Ислямска държава", заяви американският президент Барак Обама на срещата на Г-20 в Турция, като посочи, че коалицията засилва въздушните удари, насочени срещу лидерите на групировката:

За съжаление Париж не е единственият случай. Свидетели сме на престъпните нападения на "Ислямска държава" в Бейрут, миналия месец в Анкара, почти непрестанно в Ирак. Тук, на срещата на Г-20, страните ни отправиха недвусмислено послание, че сме единни срещу тази заплаха. "Ислямска държава" е лицето на злото. Нашата цел е да отслабим и в крайна сметка да унищожим тази варварска терористична организация.
 
Руският президент Владимир Путин от своя страна съобщи, че Москва може да подкрепи сирийската опозиция чрез въздушни удари над "Ислямска държава". Той допълни, че Русия е готова да подобри отношенията си със западните си партньори, ако те мислят, че е дошло време за това:

Трябва да бъдат предприети конкретни действия за предотвратяване на терористичните нападения, за предизвестяването и борбата срещу тероризма в глобален мащаб. Вече предложихме сътрудничеството си по антитерористична дейност, но за съжаление нашите партньори, преди всичко Съединените щати, отказаха. Те в писмен вид ни отговориха: "Ние отказваме вашето предложение.

Путин посочи, че финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20, и уточни, че тази тема е била повдигната на срещата на върха:

Обсъдихме необходимостта да се изпълнява съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета по инициатива на Русия, за предотвратяване на финансирането на тероризма и пресичането на незаконната търговия с предмети на изкуството, които терористите грабят от превзетите от тях територии.


Президентът отбеляза, че е необходимо да се пресече незаконната продажба на петрол и петролни продукти от терористите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна