Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на казани за ракия искат преразглеждане на новите разпоредби

Снимка: БГНЕС

Преразглеждане на новите разпоредби искат собствениците на казани за ракия в Петрич и Сандански. Според готвените промени алкохолът ще може да се приготвя само между 1 юли и 31 декември, а по мнение на притежателите на ракиени казани от октомври до март е подходящият период за варене на гроздова ракия.

Абсурдно е предложението на народния представител Емил Димитров казаните да работят от юли до декември, когато в нашия регион няма суровина за изваряване на ракия, твърдят собствениците на лицензирани казани, които са над 20.

Нашият материал е гроздето, което отглеждаме в нашия регион - ние не я варим от череши ракията. То става септември месец – октомври, а август месец, когато навън е 40 градуса жега, може ли да се сложи огън и да се вари ракия? Това е пълно безумие, коментира Кирил Тодоров от Петрич, който е инвестирал 150 000 лева, за да направи обекта си по всички европейски изисквания. 

В него има три казана от 500 литра и два по-малки, като според предложените промени сега трябва да раздели помещението и едната част да  я регистрира като акцизен склад, което означава допълнително оборудване и разход от над 30 000 лева.

Тодоров твърди, че лицензираните малки казани са лоялни към държавата и всеки месец до десето число внасят в митниците акциза върху изварената ракия, но призна, че начисляват ниската ставка “ракия за лична консумация“, а не за търговия:

3,30 на литър, а след 300 литра акцизът е двоен, или 6,60 на всеки литър. Ако дойдат тук, нали, проверка и данъчните да ми гледат колко варим, то отиваме на голяма ставка. 

Собствениците на казани от Петрич и Сандански, както и по-голямата част от гроздопроизводителите, са готови на протест пред парламента, ако не бъдат преразгледани промените, които, освен че са нелогични, ги натоварват с допълнителни разходи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна