Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФ "Арсенал" е произвеждала АК, но не е осъществявала износ

Снимка: Венелина Попова

Държавната фирма "Арсенал", която е произвеждала автомати "Калашников" до 1990 година, не е осъществявала износ, заяви пред "Хоризонт" изпълнителният директор на вече частните военни заводи в Казанлък по повод изтеклата информация в западната преса, че автоматите, с които са стреляли терористите в Париж на 13 ноември, са произведени в България. 

Според инж. Николай Ибушев автомати с марката "Калашников" в Казанлъшките оръжейни заводи са се произвеждали до 1985 година, за това къде са търгувани по това време, могат да отговорят единствено от "Кинтекс", които са осъществявали продажбите зад граница на оръжие, произведено в България. Как обаче калашниците са попаднали в ръцете на терористите, на този въпрос, според изпълнителния директор на "Арсенал" едва ли някой може да отговори. 

Автоматите, които сега се произвеждат в казанлъшката оръжейна фирма, не носят марката "Калашников", уточни Ибушев и коментира, че щом всички търсят оръжието на "Арсенал", в това число и терористите, значи то е добро и с високо качество. 

Помолен да коментира публикациите в западно издание, че с оръжие, произведено в неговата фирма, се въоръжава "Ислямска държава", Ибушев каза, че "това са глупости". Увеличаването на производството, заплатите на работниците и разкриването на нови цехове показвало единствено, че се правят добри инвестиции. 

"Арсенал" има големи пазари, особено в САЩ, посочи Николай Ибушев.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна