Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър готов да предостави бази на Франция за удари срещу Ислямска държава

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания няма да приеме мигрантите от британските бази в Кипър, заяви британският външен министър Филип Хамънд, който е на посещение в Никозия днес. Дипломат № 1 на Обединеното кралство съобщи още, че Великобритания към момента не планира да засили операциите си срещу “Ислямска държава” от военновъздушната си базата си “Акротири” в Кипър. В същото време Кипър е готов да предложи съоръженията си в помощ на Франция.

Мигрантите, които временно са настанени в британските военни бази в Кипър, в никакъв случай няма да бъдат прехвърлени към Великобритания, обяви външният й министър Филип Хамънд по време на пресконференцията след неговите официални срещи в Никозия. Той отбеляза, че тези мигранти или трябва легитимно да поискат убежище в Кипър, или да се върнат в страните, от които идват. Външният министър на Кипър Йоанис Касулидис уточни, че кипърското правителство ще даде статут на голям брой от лицата, поискали убежище в страната, а за отхвърлените или неподалите документи ще сътрудничи с властите от британските бази за тяхното депортиране.

Казусът възникна преди месец, когато 114 бежанци, палестинци и сирийци, бяха спасени на суверенна британска територия в нейната военна база ”Акротири” на острова.

Към момента Великобритания няма планове да засили операциите си от базата “Акротири”, която вече се използва за въздушни удари срещу цели на “Ислямска държава”, заяви още Филип Хамънд.

В същото време Кипър е готов да предостави военните си съоръжения на разположение на Франция за борба с джихадистите след вълната от атентати във френската столица, съобщи днес външният министър на Кипър Йоанис Касулидис. До момента към Кипър не е отправяно искане за помощ от страна на Франция, но Никозия ще изчака френските власти и ще помогне, ако е необходимо, поради местоположението и съоръженията си, посочи Касулидис.

Кипър е най-близката страна-членка на Европейския съюз до района на конфликта, само на 100 километра от бреговете на Сирия. Страната има военновъздушна база на западния бряг на острова, която вече е на разположение на западните сили за хуманитарни мисии или аварийно кацане.

По време на днешната си визита в Никозия дипломат № 1 на Великобритания Филип Хамънд разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ за решаването на Кипърския въпрос и изрази готовността на страната му да предостави техническа помощ за обединението на Кипър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна