Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

проф. Георги Стаматов:

Запазете детството, запазете непосредствеността. Това е основата на актьорската игра

Сградата на Народния театър през 1910 г.
Снимка: Wikipedia
"Запазете детството, запазете непосредствеността. Това е основата на актьорската игра." е казвал често проф. Георги Стаматов, на когото са посветени днес Златните минути на Радио София.

Роденият през далечната 1893 г. Стаматов е приет да учи право в Софийския университет, но вместо да продължи образованието си, през 1912 г. влиза в състава на популярния по това време „Съвременен театър“. Две години по-късно актьорската му кариера се развива шеметно и той дебютира на сцената на Народния театър.

В средата на миналия век той е сред най-големите български театрални светила. Звезда на Народния театър, председател на Съюза на артистите в България в продължение на 11 години.

Георги Стаматов е един от създателите на Висшето театрално училище в София, където е професор от 1948.

Паралелно с блестящите си изпълнения на сцената на Народния театър Стаматов режисира и стотици постановки в провинциални театри. По този начин той е сред хората, които полагат основите на съвременната мрежа от провинциални театри в България.

В творческата му биография фигурират над 300 роли като актьор и над 200 пиеси като режисьор.

Чуйте негово изпълнение в ролята на Сатин от драмата „На дъното“ на Максим Горки. Постановка на Николай Масалитинов в Народния театър от 1932 г.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна