Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава най-високата степен на терористична заплаха в Брюксел

В понеделник всички училища и университети в Брюксел ще бъдат затворени. Метрото също няма да работи

| обновено на 22.11.15 в 21:46
Снимка: БГНЕС

По препоръка на Националния орган за анализ на сигурността, премиерът Шарл Мишел обяви, че извънредните мерки за сигурност в столицата остават в сила. Рискът от подготвяни атентати на публични места с голяма концентрация на хора остава, обясни Шарл Мишел. Той призова гражданите на столицата да са бдителни без да изпадат в паника.

Имаме индикации, че потенциалните мишени са често посещавани места - например търговски центрове и улици, или градския транспорт. Затова предприемаме допълнителни мерки.

Максималната 4 степен остава само за региона на Брюксел, а в останалата част на Белгия степента остава 3-та, което означава че в провинцията няма непосредствена терористична опасност.

Така в понеделник всички училища и университети в Брюксел ще бъдат затворени, тъй като и метрото няма да работи. Министър-председателят Мишел помоли за разбиране съгражданите си, тъй като мерките за сигурност се очаква да попречат на нормалния ритъм на работния ден. Това може да попречи и на работата на европейските чиновници, тъй като жп-гарата под сградите на Европейската комисия и на Европейския съвет остава затворена.

Прави се всичко възможно за връщането към нормалния ритъм на живот, допълни белгийският премиер, но отказа всякакви коментари за полицейското издирване на заподозрените терористи. Така първият ден от работната седмица Брюксел ще посрещне отново с бронирани танкове по улиците, засилени полицейски патрули и спряно метро.

Университети, училища и детски градини затварят врати, потвърди министърът на образованието Жоел Милке:

Мярката може да бъде удължена, ако е необходимо. Няма да отворим учебните заведения, ако нямаме гаранции за сигурността.

Собствениците на магазини по централните търговски улици в Брюксел са посъветвани също да не работят. Разследването продължава денонощно, уточни премиерът Мишел.

Белгийските служби се опасяват от атаки по подобие на тези в Париж с няколко терористи с оръжие и експлозиви. Нито един от заподозрените до момента не е заловен. Утре следобед отново кризисният щаб при правителството ще се събере за нова оценка, докога в Брюксел да останат извънредните мерки.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна