Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел остава в най-високата степен на терористична заплаха до края на седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийските власти удължиха до края на седмицата безпрецедентните мерки за сигурност в Брюксел. Най-високата степен на терористична заплаха остава в сила за района на столицата.

17 от арестуваните общо 21 души при масовите полицейски акции бяха освободени от съда поради липса на доказателства. Само на 1 е повдигнато обвинение за тероризъм, а още двама остават в ареста за разпити. Силите за сигурност все още не съобщават нищо за издирвания Салах Абдеслам, сочен като един от атентаторите в Париж. Ето защо премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че максималната 4-та степен на терористична заплаха остава в сила до понеделник:

Не правителството решава какво да е нивото на заплаха – в Белгия то се определя от независим орган, съставен от представители на полицията и магистрати. Той разполага с различни средства за анализ и получава данни от службите за сигурност и разузнаването. Изобщо не ни е приятно, че налагаме тези мерки за сигурност.

Все пак управляващите решиха училищата да отворят отново врати в сряда. В останалата част от територията на Белгия остава по-ниската 3-та степен на терористична заплаха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна