Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Суджоу ще се проведе среща на ръководителите на Китай и страните от Централна и Източна Европа

Снимка: БГНЕС

Правителствените ръководители на 16 държави от Централна и Източна Европа участват в Четвърта среща на върха с правителството на Китай. България, представена на срещата в град Суджоу от премиера Бойко Борисов, се надява на засилване на търговията с китайската страна. В рамките на разговорите премиерът посочи, че подобряването на свързаността между Европа и Азия насърчава взаимното разбирателство, а географското положение на България  позволява страната ни да играе важна роля в изграждането на нови евразийски транспортни коридори.

С официална церемония и изказване на премиера на Китай ще започне Срещата на върха. По-късно дискусиите ще се разделят на два панела – политически с участието на премиерите от Централна и Източна Европа и на икономически.

Форматът на сътрудничество 16+1 ще обсъди създаването на специална работна група, която пък ще търси взаимно изгодни бизнес модели за успешно изпълнение на инфраструктурни проекти в региона, които Китай може да финансира и така да се ускори икономическото развитие на страните от Централна и Източна Европа.

Пред колегите си премиерът Борисов беше категоричен, че икономическите реалности обуславят задълбочаването на диалога между Европа и Китай. Целта е сътрудничеството да е прагматично, да се ускори развитието, което да повиши жизненото равнище на хората, каза Борисов.

Секторите "Търговия", "Селско стопанство", "Транспорт", "Машиностроене", "Информационни технологии" са важни и могат да се развиват с общи усилия, смята премиерът. Той посочи, че за страната ни ще бъде чест да организира през 2016 г. в София среща на кметовете на столиците на 17-те държави.

Целта на азиатската държава е до 2020 г. да удвои търговския обмен със страните и в контекста на диалога, който се води с Европейския съюз. За България Китай е основен търговски партньор. Нарежда се на второ място след Турция по износ за страни извън Евросъюза. Китай е готов да финансира големи инфраструктурни обекти, да инвестира в зелена икономика, в развитие на технологиите.

Все повече се налага идеята страните да се групират и да кандидатстват с общи проекти – важни за развитието на региона като магистрали, жп трасета по основни трансгранични коридори. Част от тях преминават и през територията на България. Страната ни разглежда партньорството във формата 16+1 като допълващо възможностите за финансова подкрепа, които получаваме като страна-член на ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна