Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 000 000 лева за закупуване на нова апаратура за лечение на онкоболни получи болницата в Кърджали

Снимка: Галина Ганова

Министерството на здравеопазването инвестира 4 милиона лева за закупуване на нова апаратура за лечение на онкоболни в Кърджали, като за целта в болницата в града е създаден отделен сектор.

Апаратурата е последно поколение в медицинската техника - многодетекторен компютърен томограф заедно с дигитални рентгенови апарати, с които изследването дава възможност за ранна диагностика на всички заболявания, включително и онкологични, поясни доктор Мария Димитрова:

Тя е с много по-малко лъчево натоварване, много по-бърза е. За да получим допълнителна информация за дадено заболяване, пациентът се налагаше допълнително да бъде облъчен, а в момента с новата апаратура това става автоматично благодарение на вградени софтуери. За три минути се поставя една абсолютно точна диагностика за състоянието на вашето здраве.

Болницата в Кърджали е една от малкото в страната, която разполага с такава модерна апаратура. Оборудването е доставено по проект, като по-голямата част от инвестицията е безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие.

Според лекарите обаче проблемът е, че много пациенти не могат да се възползват от апаратурата заради намаления обем на лимитите за изследвания.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна