Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров е отказал предложението за среща на турския си колега

| обновено на 25.11.15 в 16:44
Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров е отказал предложението на турския си колега за среща. Това заяви говорителят на руското ведомство Мария Захарова, цитирана от Интерфакс.

Видяхме информацията, според която двамата министри са се разбрали да се срещнат в следващите дни. Това изявление от страна на турското външно министерство още веднъж показва липсата на елементарна етика и уважение; то е показателно и за достоверността на всичко, което чуваме от Анкара, е заявила  Захарова.

Тя посочва, че Лавров не е приел нито едно от многобройните предложения за среща в рамките на разговора с турския си колега. 

По-рано кореспондентът на БНР в Турция Нахиде Дениз съобщи, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, в който са обсъдили инцидента със сваления самолет.

Това е първият пряк контакт между отговорни турски и руски представители след развихрилата се криза заради руския самолет Су-24, който бе свален вчера от турски изтребители.

Говорителят на турското външно министерство е съобщил, че двамата министри са се договорили за среща през идните дни.

Последва изявление на Сергей Лавров, който заяви, че Русия не възнамерява да воюва с Турция и което излъчиха турските медии.

Турският премиер Ахмед Давутоглу посочи днес, че Турция не възнамерява да къса връзките с Русия и да засилва напрежението.

Турция оставя отворени всички канали за връзка с Русия, каза Давутоглу пред депутатите от управляващата ПСР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна