Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха две нови огнища на бруцелоза край Благоевград и Плевен

| обновено на 26.11.15 в 20:16
Снимка: БГНЕС

От Агенцията по храните съобщават, че са констатирани две нови огнища на бруцелоза в областите Благоевград и Плевен.

Информацията съобщиха за  "Хоризонт" и ветеринарни лекари, които работят на терен в община Рила, където през лятото беше обявена епидемията от опасното бактериологично  заболяване.

В благоевградското село Кочан 22 дребни преживни животни са дали положителен резултат за болестта, а в град Кнежа, област Плевен -  шест говеда са реагирали положително за заразата. Заболяването е  констатирано  при изпълнение на държавната  профилактична програма.

Наложена е забрана за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени и ще бъдат унищожени в екарисаж. Обследването на епизиотичната обстановка продължава.

Експертите припомнят, че бруцелозата се предава от животни на хора, които могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или недобре термично обработено месо. Най-честата симптоматика при заболелите животни е повишена температура и подути стави. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни.

От агенцията апелират при съмнение за болни животни фермерите да се обръщат веднага към ветеринарните власти.

От началото на лятото, когато беше констатирано първото епидемично огнище в района на град Рила,  32 души са се разболели от бруцелоза, а над 230  животни бяха евтаназирани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна