Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Животните, заразени с бруцелоза, трябва да бъдат унищожени

Снимка: БГНЕС

Заразените с бруцелоза животни ще трябва да бъдат унищожени, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. Епизоотичната комисия в Благоевград се събра спешно заради огнището на бруцелоза в община Сатовча:

Просто ще трябва да бъдат унищожени заболелите животни и ще трябва да се спре движението на животни в района. Всички мерки, които се обявяват при такива ситуации, са извънредни по характер, тъй като се прилагат, когато се установяват такива огнища. Стриктното изпълнение на тези мерки, включително и от фермерите, е основа за бързото ликвидиране на съответното огнище.

Причините за новото огнище на заразата според Танева е заради нарушаване на част от мерките при първото му откриване:

Няма как да не се е появило, ако има нарушение на част от мерки, които са вземани при установяване на първо такова заболяване. Там в района имаше лятото - хипотеза, в която някой е решил, че може да се спаси от това заболяване, да не загуби стойността на дадено животно, нерегламентирано да го изведе за пазар, за паша се получават и тези рискове ги има. Най-важното е всички засегнати лица, които трябва да прилагат тези мерки, да ги приложат стриктно, защото всяко заобикаляне на тези мерки, „спасение“ извън контрола означава риск от последващо разпространение на болестта и риск от зараза на хората.

Болните от бруцелоза  овце и кози в село Кочан, община Сатовча ще бъдат  умъртвени в понеделник, а всички  възприемчиви към  бактерията животни  ще бъдат изследвани. Това е една от императивните мерки, които набеляза епизоотичната комисия в Благоевград, свикана спешно от областния управител. 

От днес се забранява придвижването на животни в района на огнището. Ветеринарните власти започват инвентаризация и взимане на кръвни проби на всички възприемчиви към заболяването четириноги, коитоq по предварителни данни, са около 2700, в това число овце, кози, говеда, коне и кучета. Експертите от БАБХ ще проследят и движението на млякото и месото от стадото, в което са болните от бруцелоза 20 животни. Д-р Атанас Григоров от БАБХ изрази съмнение, че заболяването е пренесено от животно, което фермера е купил от заразен район, като предстои това да се докаже. 

Унищожават се само болните, показали положителен резултат, унищожаваме ги и продължаваме с изследване на животните, всички възприемчиви животни на селото. Кръв се взима през 50 дни, това ще рече, че от тука до юни, най-вероятно ще взимаме кръв, постоянно през 50 дни от тези животни.

Всички хора, които са били в контакт с живонтите от стадото , в което е констатирано заболяването, или са консумирали продукти от тях, ще бъдат изследвани в Националния център по вирусни и инфекциозни болести, каза д-р Веселка Мончева от РЗИ:

В понеделник ще изготвим и една листовка за насеението, как трябва да се предпазват, какво трябва да не ядат.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна