Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души са загинали при престрелка в клиника за семейно планиране в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души - двама цивилни и един полицай, са загинали в резултат на стрелба в клиника за семейно планиране в американския град Колорадо Спрингс. Девет души са ранени, петима от тях са полицаи.

Мъжът, който започнал да стреля в клиниката, в която се извършват и аборти, бил убеден да се предаде и бил арестуван. Престрелката между нападателя и служителите на реда е продължила повече от три часа, съобщава местен вестник. Въоръженият мъж е действал сам, смята полицията. Няма официална информация за самоличността му, макар че, според местни медии, нападателят е Робърт Луис Диър, бял, на 57 години, съобщи Ройтерс.

Клиниката за семейно планиране, в която се разигра драмата, тази година бе в центъра на полемика, предизвикана от тайно заснет видеозапис. От него става ясно, че служители на клиниката обсъждат продажба на тъкан от зародиши, премахнати след аборт, съобщи ДПА. Говорител на полицията заяви, че все още не е ясно какви са мотивите на стрелеца и дали нападението е свързано с дейността на клиниката. Според представител на клиниката за семейно планиране, подобно насилие е възможно заради враждебното отношение към абортите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна