Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд призова световните лидери да намерят воля за съдбовното споразумение за климатичните промени

Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд призова световните ръководители да действат в името на "климатичната справедливост" в речта си на откриването на Световната конференция за климата. До12-и декември тя трябва да излъчи общо споразумение за борба с климатичните промени. Успехът не е постигнат, но е обозрим - заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, който председателства форума.

Париж трябва да стане отправна точка за дълбоки преобразувания - така френският президент Франсоа Оланд призова участниците в Световната конференция за климата да намерят воля за съдбовното споразумение.

Президентът припомни с драматизъм последните обезпокоителни климатични феномени и предупреди за катастрофалните последици от тях за земните жители. Той очерта условията, без които успехът би бил немислим: ясна траектория на действията за задържането на глобалното затопляне под 2°C, универсално, солидарно и задължително за всички споразумение, от което да няма необхватната територия или общност. Не можем да приемем най-бедните държави да бъдат и най-засегнати - каза Оланд. Той отбеляза, че 190 страни са представили програмите си за намаляване на газови емисии с парников ефект.
Споразумението за климата трябва да бъде устойчиво и приспособимо към бъдещите промени, заяви в речта си генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.
Президентът на САЩ Барак Обама призова световните лидери да бъдат на висота в решенията. Той призна отговорността и на своята страна за климатичните изменения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна