Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в Италия на косовари джихадисти, заплашвали папата

| обновено на 01.12.15 в 16:20
Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската и косовската полиция в съвместна акция арестуваха четирима души, заподозрени като участници в джихадистка клетка за пропаганда в интернет и за отправяне на заплахи към папа Франциск.

Двама косовари и един македонец са задържани на територията на Италия в районите на градовете Бреша,  Виченца и Савона, а смятаният за главна фигура в схемата косовар Имишити Самет е арестуван  в източната част на Косово. Заподозрени са в оправдаване на тероризма и в подстрекаване към расова омраза. Чрез интернет са отправяли заплахи към папа Франциск и бившата посланичка на САЩ в Косово. Едно от посланията им гласяло: Не забравяйте, че този папа е последният. Няма да има друг след него.

Имишити Самет е участвал във военни конфликти извън Косово и вероятно е свързан с "Ислямска държава". Двама от задържаните в Италия са експулсирани, третият е подложен на специален надзор за тероризъм – мярка, която се прилага за първи път по искане на отделите „Антимафия” и „Антитероризъм” към националната прокуратура. Разследването по случая се води от миналата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени